«Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού από το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας και το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας


άκουσε το άρθρο

Το 3ο Γυμνάσιο Φλώρινας και το 2ο ΓΕΛ Φλώρινας, σε συνεργασία με τον Δήμο Φλώρινας και το  Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου ΜΕΚΘΕΜΕ του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και με περισσότερα από 520 σχολεία όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και  Λύκεια) από όλη τη χώρα και ένα από την Ίμβρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, (με τη συμμετοχή περισσότερων από 25.000 μαθητών και πάνω από 1.000 εκπαιδευτικών) διοργανώνουν Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού με τίτλο «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας» η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου 2024, ώρα 10.30-11.15 σε κεντρικά σημεία πόλεων των σχολείων που συμμετάσχουν.

Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.

Στόχοι της δράσης είναι οι μαθητές/τριες:

  • να ορίζουν τη βία και τον εκφοβισμό
  • να αναγνωρίζουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού και τις μορφές τους
  • να κατανοούν τα συναισθήματα της βίας και του εκφοβισμού
  • να αναφέρουν φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
  • να αξιολογούν θετικά το σπάσιμο της σιωπής σε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού
  • να χρησιμοποιούν ειρηνικές πρακτικές επίλυσης των συγκρούσεων.

Στο πλαίσιο της δράσης οι μαθητές/τριες συζητούν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις μορφές, τα συναισθήματα που προκαλούν, την αντιμετώπισή τους και το πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε φαινόμενα βίας και εκφοβισμού.

Την ημέρα της δράσης (6 Μαρτίου), κατά τη μετάβασή τους από το σχολείο στο σημείο συγκέντρωσης οι μαθητές/τριες θα αναπαριστούν μορφές βίας με κάποιες κινήσεις. Στις 11.00 π.μ. οι μαθητές/τριες θα σπάσουν ταυτόχρονα ένα μπαλόνι. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβολίζει το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη η κίνηση συμβολίζει ότι ενώνουμε τις φωνές μας.

Η υλοποίηση της δράσης σε κεντρικό σημείο της πόλης αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

σχετικό έγγραφο

Share and Enjoy !
Shares