Λύκειο για φίλημα στον Φιλώτα


άκουσε το άρθρο

Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (3-10-2014)

Σε αυτό το σχολείο οι μαθητές δεν περιμένουν πότε θα χτυπήσει το κουδούνι. Κάθονται μετά τις ώρες των μαθημάτων, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο τους στη γνώση. Σε αυτό το σχολείο οι καθηγητές αξιοποιούν ακόμη και τις αργίες, ξεφεύγουν από τα στερεότυπα και αποδεικνύουν ότι η μάθηση μπορεί να γίνει παιχνίδι, τέχνη, επικοινωνία.
Ο λόγος για το Γενικό Λύκειο Φιλώτα στον Δήμο Αμυνταίου του νομού Φλώρινας. Εκεί, σε ένα χωριό 2.000 κατοίκων, τέσσερις φωτισμένοι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν πέρυσι δύο προχωρημένης έμπνευσης πολιτιστικά προγράμματα, που άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές βλέπουν τη γνώση: το ένα ήταν «Μαθηματικά και τέχνες» και το δεύτερο «Παραστατικές τέχνες και ΜΜΕ».

Στο πρώτο, οι πίνακες των Albers, Escher και Kandinski που φιλοξενούνται στο βιβλίο Γεωμετρίας της α’ και β’ λυκείου οδήγησαν τους 58 μαθητές σε ένα ταξίδι γνώσης και έρευνας στην παράδοξη σχέση της καλλιτεχνικής σπουδής με τα μαθηματικά. Επιστέγασμα ήταν η επίσκεψη των μαθητών στη Βουδαπέστη, για να δουν τον πίνακα του Josef Albers, έναν φόρο τιμής στο τετράγωνο.

Τέχνες

Στο δεύτερο πρόγραμμα και σε συνεργασία με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Δημιουργική γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση, ραδιόφωνο, σενάριο, σκηνοθεσία, ποίηση βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο, με σημαντικούς προσκεκλημένους -όπως ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος- να μοιράζονται την πείρα τους με τους μαθητές. Ο διευθυντής του σχολείου Λευτέρης Ελευθεριάδης, οι φιλόλογοι Αννα Βακάλη και Γιώργος Γεωργιάδης και ο μαθηματικός Δαμιανός Ξανθόπουλος κατάφεραν -με τη συνεργασία και των υπόλοιπων διδασκόντων- να ανοίξουν για τα παιδιά ορίζοντες πέρα από τη διδακτέα ύλη.

«Οταν ξεκίνησα στο λύκειο δεν φανταζόμουν ότι θα γνώριζα τόσους πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος. Κάθε μέρα είναι και μια καινούργια εμπειρία. Τη μια ήμουν σκηνοθέτης, την άλλη ηθοποιός, την επόμενη ποιήτρια» σημειώνει στη «δημοκρατία» η Ολγα Τόρτοκα, μαθήτρια της β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Φιλώτα. Ο συμμαθητής της, Γιάννης Αμοιρίδης, παραδέχεται ότι απεχθανόταν τα μαθηματικά. Ομως μέσα από τον δημιουργικό τρόπο με τον οποίο τα προσέγγισε κατέληξε να επιλέξει θετική κατεύθυνση για τις σπουδές του. «Εδώ στον Φιλώτα οι ευκαιρίες είναι λίγες. Είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με σπουδαίους ανθρώπους και να μάθουμε από αυτούς» σημείωσε στη «δημοκρατία».

Μαρία Μαθιοπούλου

Πηγή : Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Ανακοίνωση του σχολείου (6-10-2014)

Με αφορμή την  έρευνα εφημερίδας για τις δράσεις στο Λύκειο Φιλώτα, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα σχολεία της περιφέρειάς μας για αυτές και να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν και με όποιο τρόπο συνετέλεσαν στην υλοποίηση των Πολιτιστικών Προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο Λύκειο Φιλώτα κατά το σχολικό έτος 2013- 14.

Συγκεκριμένα, τη φετινή χρονιά υλοποιήθηκαν τα προγράμματα «Μαθηματικά και Τέχνες» και «Παραστατικές Τέχνες και ΜΜΕ», καθώς και οι Πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών και συνεργατών του ΠΜΣ Δημιουργική Γραφή.

Ευχαριστούμε λοιπόν: τη Σχολική Σύμβουλο Άννα Πολατίδου και την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βασιλική Βόντσα για τις άδειες και τις ανάλογες εγκρίσεις, τον Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, επιστημονικά υπεύθυνο του ΠΜΣ Δημιουργική Γραφή- επίσης για την έγκριση να πραγματοποιηθούν εκεί Πρακτικές Ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής, τον Νίκο Φαχαντίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής του Π.Δ.Μ. και Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Ρομποτικής του ΠΤΔΕ, την Ευτέρπη Θεοδώρου, δασκάλα, υποψήφια διδάκτορα στη διδακτική των μαθηματικών τον Αργύρη Ρήμο, εικαστικό, τον θεατρολόγο Χριστόδουλο Κοτσίνα, τον Λευτέρη Μαρόγλου, Πρόεδρο του Ράδιο Θεσσαλονίκη και του Ερωτικού FM, τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς Σταύρο Μύθο και Μαρία Στύλου, τον μουσικό Πάνο Μουζουράκη, τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, τον σκηνοθέτη Φάνη Τοψαχαλίδη, τον Γιώργο Φειδά, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, τον Κώστα Χαραλάμπους, σκηνοθέτη, και την ποιήτρια Νίκη Χαλκιαδάκη.

Ευχαριστούμε επίσης τον Σύλλογό των συναδέρφων μας, που ανέχονταν τις αλλαγές που απαιτούνταν στο πρόγραμμα για να γίνουν όλα αυτά, που συμμετείχαν σε πολλές δράσεις και χαίρονταν τη διαδικασία.

Και τέλος, να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας, που προσπάθησαν και προσπαθούν όλο κέφι σε κάθε δράση.

Λεπτομέρειες για τις δράσεις στην ιστοσελίδα: http://annavak.wix.com/lykeiofilota2013-14

Ο Διευθυντής  Λευτέρης Ελευθεριάδης

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί
Α. Π. Βακάλη, Γ. Γεωργιάδης, Δαμ. Ξανθόπουλος

 

Share and Enjoy !
Shares