Προκήρυξη Ενδοσχολικών Αγώνων Γυμνασίων για το σχολικό έτος 2022-2023 Καλαθοσφαίρισης 3Χ3, Ποδοσφαίρου 5X5, Πετοσφαίρισης 4Χ4 και Χειροσφαίρισης 5Χ5


άκουσε το άρθρο

Έγγραφο ΥΠΑΙΘ, Αρ. Πρωτ.: 118287/Δ5/28 Σεπτεμβρίου 2022

Η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης του Υ.ΠΑΙ.Θ. προκηρύσσει για το σχολικό έτος 2022-2023, Ενδοσχολικούς Αγώνες Γυμνασίων:

  • Καλαθοσφαίρισης 3Χ3 (αγοριών – κοριτσιών), & Ποδοσφαίρου 5Χ5 (αγοριών – κοριτσιών), κατά το 1ο τετράμηνο του σχολικού έτους,
  • Πετοσφαίρισης 4Χ4 (μικτών ομάδων) και Χειροσφαίρισης 5Χ5 (αγοριών – κοριτσιών), κατά το 2ο τετράμηνο του σχολικού έτους.

Οι Ενδοσχολικοί αγώνες αποτελούν απαραίτητη διαδικασία εντός της μαθητικής κοινότητας δεδομένου ότι ενθαρρύνεται η συμμετοχή, ο αυτοκαθορισμός και η συνεργασία των μαθητών/τριών.

ΒασικήεπιδίωξητωνσχολικώναγώνωνκαιδράσεωνσταΓυμνάσιατηςχώραςείναιοιμαθητέςκαι οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν, να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία ευρύτερης παιδείας που ο αθλητισμός δύναται να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του υγιούς συναγωνισμού. Στους αγώνες συμμετέχουν μαθητές/τριες και των τριών (3) τάξεων των Γυμνασίων της Χώρας με κεντρικό σύνθημα «AΘΛΗΣΗ κάθε μέρα ΥΓΕΙΑ μια ΖΩΗ».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου που έχουν ενεργό και έγκυρο Α.Δ.Υ.Μ. και φοιτούν κανονικά στο σχολείο. Ο προγραμματισμός των εσωτερικών πρωταθλημάτων και αγώνων γίνεται από τους καθηγητές/τριες Φυσικής Αγωγής του σχολείου σε συνεργασία με τον/τη Διευθυντή/ντρια του σχολείου και τον Σύλλογο Διδασκόντων. Οι αγώνες διεξάγονται εντός του ωρολογίου προγράμματος (με προσαρμογή – τροποποίηση αυτού όπου απαιτείται) και στις αθλητικές εγκαταστάσεις των σχολείων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα περιορισμένα χρονικά όρια, την ιδιαιτερότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων της χώρας, κάθε σχολικό τμήμα θα αναδείξει την αντιπροσωπευτική ομάδα ανά άθλημα προκειμένου να συμμετάσχει στους Ενδοσχολικούς Αγώνες. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του/της Καθηγητή/τριας Φυσικής Αγωγής του σχολείου να ορίσει το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων πρωταθλήματος (π.χ. σχολείο με 12 τμήματα μπορεί να διεξάγει τους αγώνες με ομίλους των τεσσάρων, των τριών, των έξι κ.τ.λ. ή με κλήρωση).

Συνιστάται να αποφεύγεται το σύστημα με knock out αγώνες.

Στους ενδοσχολικούς αγώνες, χρέη διαιτητών – κριτών – γραμματείας μπορούν να αναλαμβάνουν οι μαθητές/τριες. Από κάθε τμήμα προτείνονται εκείνοι/ες που μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω καθήκοντα.

Επισημαίνου με ότι θα πρέπει:

  • Να προωθείται η σύνδεση με τη διδασκαλία της Φυσικής Αγωγής (Αναλυτικά Προγράμματα, Βιβλία κλπ.).
  • Οι ομάδες του κάθε σχολικού τμήματος να δημιουργούνται ελεύθερα από τους μαθητές και τις μαθήτριες.
  • Οι Καθηγητές/τριες Φυσικής Αγωγής να παροτρύνουν και να προετοιμάζουν τη συμμετοχή και την προσπάθεια σε όλα τα αθλήματα. Πρωταρχική επιδίωξη είναι η άθληση για όλες και όλους με σκοπό την προαγωγή της Υγείας (σωματικής και ψυχικής).
  • Οι Καθηγητές/τριες Φυσικής Αγωγής να προετοιμάζουν και να πρωτοστατούν σε θέματα Δια Βίου Άσκησης, αθλητικού ήθους και «ευ αγωνίζεσθαι» ώστε να προκύψουν οι αυριανοί Δια Βίου Ασκούμενοι καθώς και οι σωστοί αθλητές, προπονητές, διαιτητές και φίλαθλοι.

Παρακαλούμε να ενημερωθούν ενυπόγραφα οι Καθηγητές/τριες Φυσικής Αγωγής προκειμένου να υπάρξει καθολική συμμετοχή και ενημέρωση όλων των μαθητών/τριών.

Με την ολοκλήρωση των ενδοσχολικών αγώνων, η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής θα αποστείλει εγκύκλιο, η οποία θα περιγράφει τις επόμενες φάσεις των δράσεων σε συνεργασία με τις εν λόγω αθλητικές ομοσπονδίες και θεσμικούς φορείς.

Επισυνάπτονται:

  1. Κανονισμοί 3Χ3 Καλαθοσφαίρισης 1 / Κανονισμοί 3Χ3 Καλαθοσφαίρισης 2
  2. Κανονισμοί 5Χ5 Ποδοσφαίρου
  3. Κανονισμοί 4Χ4 Πετοσφαίρισης
  4. Κανονισμοί 5Χ5 Χειροσφαίρισης
Share and Enjoy !
Shares