Μήνυμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού

Η Σύμβαση της 20ης Νοεμβρίου 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού προστατεύει τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των παιδιών σε όλον τον πλανήτη. Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής ώστε να διασφαλίζεται η δυνατότητα των παιδιών να μεγαλώνουν και να αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον που να εγγυάται την κάλυψη των αναγκών τους, την αξιοπρέπεια και την ευημερία που δικαιούνται.

Ωστόσο, πάνω από είκοσι χρόνια μετά και παρά την όποια πρόοδο σε τομείς όπως η παιδική θνησιμότητα και η ένταξη στο σχολείο, εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να γίνονται θύματα ανείπωτης βίας και να έρχονται αντιμέτωπα με διάφορες μορφές κακοποίησης, παραμέλησης, και εκμετάλλευσης.

Δεδομένου ότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα στην ευζωία, στη μόρφωση και στην προσωπική του ανάπτυξη, μακριά από την όποια βία και κακομεταχείριση, χρέος και άμεση προτεραιότητα της πολιτείας είναι να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια εξάλειψης παρόμοιων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το υπουργείο Παιδείας δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειές του για τη διασφάλιση του δικαιώματος στην εκπαίδευση κάθε παιδιού, ανεξάρτητα από το φύλο και την καταγωγή του, στέλνοντας με τον τρόπο αυτό ένα μήνυμα σεβασμού και προάσπισης των δικαιωμάτων όλων των παιδιών που ζουν στη χώρα μας. Μια τέτοια στάση αποτελεί προϋπόθεση για έναν πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό και πιο ανθρώπινο κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της UNICEF

Το πλήρες κείμενο της Σύμβασης

Μετάβαση στο περιεχόμενο