Μήνυμα της Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Πέλλας και Φλώρινας Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου


άκουσε το άρθρο

Κυρία Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης και κύριε  Διευθυντή  Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης  Φλώρινας
Κοι Διευθυντές και Διευθύντριες  Ειδικών και Γενικών Σχολείων
Αγαπητοί Συνάδελφοι Εκπαιδευτικοί
Αγαπητά μας παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου, ως Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπαίδευσης, θα ήθελα να απευθύνω κάποιες σκέψεις που δυστυχώς δεν πρέπει να γεννώνται μόνο παραμονή και ανήμερα, αλλά καθημερινά.

Διάβασα κάπου, ότι παρηγορώντας τη γυναίκα του για το θάνατο της κόρης τους, με νοητιική αναπηρία, ο Γάλλος Πρόεδρος(1890-1970) Σαρλ Ντε Γκωλ, είπε: Έλα, τώρα είναι σαν τους άλλους.

Η ψυχή μου πλημμύρισε φρίκη, μόνο στη σκέψη, για ότι  βίωσαν αυτοί οι γονείς μεγαλώνοντας ένα παιδί με αναπηρία, ώστε  ο θάνατος του ήταν η λύτρωση όλων και το τέλος της διαφορετικότητας του.

Θεωρώ ότι αυτοί οι χρόνοι παρήλθαν και οι κοινωνίες ευαισθητοποιήθηκαν και οι άνθρωποι έγιναν πιο άνθρωποι, με ενσυναίσθηση και αγάπη, συνειδητοποιώντας ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει Άτομα με Αναπηρία.

Συχνά οι  Παγκόσμιες Ημέρες έχουν  την έννοια της επετείου και του εορτασμού.

3 Δεκεμβρίου, γιορτάζουμε  με πίστη τον άνθρωπο! Τον κάθε άνθρωπο, τον εαυτό μας, τον συνάνθρωπο, τον μικρό και μεγάλο. Αυτόν  που πρέπει να γιορτάζουμε κάθε μέρα, φωτίζοντας τα κομμάτια του που συνθέτουν μια διαφορετική καθημερινότητα.

Είναι Ημέρα ευαισθητοποίησης, που μας θυμίζει τις πολύμορφες & ποικιλόμορφες αποχρώσεις της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη της δημιουργίας ενός τέτοιου πλαισίου που η διαφορετικότητα να επιζητείται, ενώ η ομοιομορφία, οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις και οι ανισότητες θα περισσεύουν.

Είναι Ημέρα διεκδίκησης για ισότιμη θέση στην κοινωνία, για προσβασιμότητα, για διασφάλιση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και άρση των αποκλεισμών.

Με γνώμονα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία, σε μια κοινή προσπάθεια να αμβλύνουμε τα καθημερινά τους προβλήματα, θέτουμε ως βασικούς στόχους:

  • Την ψυχοκοινωνική υποστήριξη,
  • Τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου
  • Την ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  • Την ψυχαγωγία και
  • Την παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που υπενθυμίζει σε εμάς τους εκπαιδευτικούς, την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι στις  αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Η έννοια της ενταξιακής εκπαίδευσης αναφέρεται όχι απλά στη φιλοσοφία της αποδοχής, αλλά  στην παροχή ενός πλαισίου συνεκπαίδευσης μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις, μπορούν να συν-εκπαιδευτούν ισότιμα και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Η 3η Δεκεμβρίου μας προτρέπει σε συμπεριληπτικές δράσεις πολιτισμού, αθλητισμού και κουλτούρας και μας θυμίζει την αναγκαία, αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτη αξία της ισότιμης πρόσβασης στους κοινόχρηστους χώρους και σε όλες τις κοινωνικές δομές, ανθρώπων, που η  διαφορετικότητά τους, τους αποκλείει από το δεδομένο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όλα τα σχολεία του Νομού Φλώρινας, μαζί με τα σχολεία  όλης της χώρας, ας ενώσουμε τις φωνές μας για να στείλουμε μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού. Ας γιορτάσουμε ΜΑΖΙ με δράσεις  συνεκπαίδευσης.

Παράκληση και επιθυμία μου κάθε Γενικό σχολείο  στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης, ας επισκεφθεί ένα Ειδικό σχολείο( Ειδικό Νηπιαγωγείο, Ειδικό Δημοτικό, Ε.Ε.Ε.ΕΚ, ΕΝΕΕΓΥΛ) όχι μόνο αυτή την ημέρα, αλλά να υιοθετηθούν δράσεις συνεκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την διαφορετικότητα, σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το κέρδος είναι τεράστιο για όλους τους μαθητές.

Θα παρακαλούσα θερμά, όλες οι δράσεις αυτών των ημερών να αποσταλούν στο email μου(albanidoupol@yahoo.gr), καθώς και να μου αποσταλεί υλικό από Ειδικά και Γενικά σχολεία (εικαστικές δημιουργίες, ποιήματα, θεατρικά, αφίσες, πόστερ, φωτογραφίες, βίντεο, δημιουργίες με την αξιοποίηση των ΤΠΕ κλπ.) για την δημιουργία ενός λευκώματος  δράσεων Συνεκπαίδευσης των σχολείων του Νομού Φλώρινας, το οποίο θα σταλεί σε όλα τα σχολεία.

Θέλω δε πάντας ανθρώπους είναι ως και εμαυτόν· αλλά έκαστος ίδιον έχει χάρισμα εκ Θεού, ός μεν ούτως, ός δε ούτως.
(Θέλω όλοι να είναι σαν κι εμένα. Αλλά ο καθένας έχει από τον Θεό το δικό του χάρισμα. Ο ένας έτσι, ο άλλος αλλιώς).
Επιστολές Αποστόλου Παύλου – προς Κορινθίους 7:3

Η Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πέλλας και Φλώρινας

Αλμπανίδου Πολυξένη


Υ.Γ.: Κάθε 3 Δεκέμβρη – Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία έχει καθιερωθεί να γίνονται δράσεις και συζητήσεις που αφορούν στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών προς τα άτομα με αναπηρία. Για αυτό το σκοπό, βρήκα έναν κατάλογο με ταινίες και animation, για τη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία, που μπορούν να προβληθούν στα σχολεία.

Το εκπαιδευτικό υλικό  φιλοξενείται στην ιστοσελίδα www.kiriaataxia.gr , από την Σοφία Κοσμίδη

Αρκετοί από τους τίτλους της λίστας είναι κατάλληλοι για προβολή στο σύνολό τους μέσα στην τάξη & έχουν ομαδοποιηθεί ανάλογα με το είδος της αναπηρίας.

Το κείμενο σε doc

Share and Enjoy !
Shares