«Ιστορίης απόδεξις» – Ψηφιακή έκθεση για τον εορτασμό των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας Είναι αξιοποιήσιμη στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας

Έγγραφο Φ16/16500/Δ2/11-2-2021 του Υπουργείου Παιδείας

Η εκθεσιακή δράση «ʿΙστορίης ἀπόδεξις» που σχεδίασε το Τμήμα Εκθέσεων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, έχει ολοκληρωθεί και είναι διαθέσιμη για τους φυσικούς και ψηφιακούς επισκέπτες.

Η έκθεση βασίζεται στις αρχαίες πηγές και αποτελείται από δώδεκα ενότητες που συνδυάζουν περισσότερα από εκατό τεκμήρια σε διαφορετικούς θεματικούς άξονες, οι οποίοι σκιαγραφούν τους Ελληνοπερσικούς πολέμους, εστιάζοντας στα γεγονότα του 480 π.Χ. και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αρχικά σχεδιάστηκε, ως αρθρωτή έκθεση εποπτικού υλικού σε εννέα Μουσεία του ΥΠΠΟΑ, προτρέποντας το κοινό να τα επισκεφθεί και να παρακολουθήσει την ιστορική αφήγηση μέσα από τις ενότητες που παρουσιάζονται σε κάθε ένα από αυτά. Την έκθεση συνοδεύει ένα φυλλάδιο που θα διανέμεται δωρεάν στα μουσεία, αντίτυπο του οποίου επισυνάπτεται σε ψηφιακή μορφή.

Η ομότιτλη ψηφιακή έκθεση προέκυψε από τους περιορισμούς που επέβαλε η τρέχουσα πανδημία και την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση στο πολιτιστικό απόθεμα της χώρας μας. Η ψηφιακή μεταγραφή της επέτρεψε τον εμπλουτισμό της με επιπλέον περιεχόμενο, στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών.

Πλούσιο εποπτικό υλικό και πληροφορίες, ένα διαδραστικό χρονολόγιο, animations των μαχών, αποσπάσματα των αρχαίων πηγών που χρησιμοποιήθηκαν και πλούσια βιβλιογραφία παρουσιάζονται σε ένα ελκυστικό ψηφιακό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών. Η ανάρτηση σε δυο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), η συμπερίληψη προϋποθέσεων για επισκέπτες με προβλήματα όρασης και, κυρίως, ο εκπαιδευτικός της χαρακτήρας που εκμεταλλεύεται τα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας και τα πλεονεκτήματα που αυτά προσφέρουν, καθιστούν αυτή την έκθεση μια ενδιαφέρουσα δράση που μπορεί να προβληθεί σε διεθνές περιβάλλον. Το Τμήμα Εκθέσεων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καλεί το κοινό να επισκεφθεί την ψηφιακή έκθεση που έχει αναρτηθεί και είναι προσβάσιμη στο διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου https://2500years.culture.gov.gr.

Διαβάστε το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού

Διαβάστε και το αντίστοιχο τεύχος

Μετάβαση στο περιεχόμενο