Η επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας σε γερμανικό σχολείο στο πλαίσιο του Erasmus+ Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται το πρόγραμμα


άκουσε το άρθρο
Οι Γερμανοί και οι Έλληνες μαθητές και καθηγητές τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα

ERASMUS +

«ΔΥΟ ΕΘΝΗ ΜΙΑ ΦΥΣΗ-TWO NATIONS ONE NATURE»

Το 2ο Γυμνάσιο Φλώρινας συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus+ από την χρονιά 2013-2014 ως εταίρος του Wilhelm-Heinrich-von-Riehl-Schule του Wiesbaden, και φέτος ήταν η τέταρτη φορά που είκοσι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας έλαβαν μέρος.

Στα τέσσερα αυτά χρόνια, ογδόντα τέσσερις (84) μαθητές από το σχολείο μας και άλλοι τόσοι από το συνεργαζόμενο Γερμανικό σχολείο συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Από τις 20 μέχρι τις 26 Ιανουάριου 2018 οι μαθητές επισκέφτηκαν μαζί με τους συνοδούς τους (Αναστάσιος Μπατμάς, Ιωάννης Παραστατίδης, Δημήτριος Μισκέτης, Βασιλική Παρίση – αποτελούν για φέτος την παιδαγωγική ομάδα) την πόλη του Wiesbaden. Εκεί έμειναν σε καταλύματα μαζί με τους Γερμανούς μαθητές και μπόρεσαν να έρθουν σε άμεση επαφή με την Γερμανική κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των Γερμανών.

Συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες όπως παιχνίδια γνωριμίας με τους μαθητές της Γερμανίας, διαγωνισμό φωτογραφίας στο κέντρο της πόλης, επίσκεψη στο σχολείο RiehlSchule, άμεση επαφή με τους χώρους διδασκαλίας του σχολείου, επίσκεψη σε μουσείο Φυσικής Ιστορίας της περιοχής και σε παγοδρόμιο καθώς και σε πολυχώρους δραστηριοτήτων για αναρρίχηση και bowling.

Η όλη εμπειρία ήταν κατά γενική ομολογία των μαθητών ανεκτίμητη και βοήθησε τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν τις διαφορές αναμεσά στα δυο έθνη, κυρίως όμως τις ομοιότητες τους, που αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας, Αναστάσιος Μπατμάς, βραβεύτηκε ως ο «Riehl of Τhe Υear 2018», για τις προσπάθειές του για την υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής των μαθητών όλα αυτά τα χρόνια, σε επίσημη γιορτή του σχολείου, παρουσία του Δημάρχου Wiesbaden, Βουλευτών τόσο του κρατιδίου της Έσσης όσο και Ομοσπονδιακών Βουλευτών, καθώς και επιφανών πολιτών και επιχειρηματιών της πόλης.

Στις 16 Μαρτίου 2018 θα φιλοξενηθούν οι μαθητές του Wiesbaden στην Φλώρινα για το δεύτερο μέρος του προγράμματος που θα διαρκέσει από τις 16 ως τις 23 Μαρτίου 2018. Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην Πρέσπα (Αγ. Γερμανός-Αγ. Αχίλλειος-Λαιμός-Ψαράδες), Νυμφαίο και Φλώρινα.

Στιγμιότυπο από την βράβευση του διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Φλώρινας ως “Riehl of Τhe Υear 2018”

Απόδοση στα Ελληνικά σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας “Wiesbadener Kurier” του Wiesbaden:

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΠΑΓΟΠΕΔΙΛΑ

Ανταλλαγή μαθητών –«Δυο έθνη Μια φύση»

Έλληνες μαθητές επισκέπτονται το Wiesbaden και το Δημαρχείο του

Οι επισκέπτες του Δημαρχείου του Wiesbaden ακούν δύο γλώσσες και αντικρίζουν πρόσωπα γεμάτα ευτυχία. Μία οθόνη δείχνει την ελληνική και τη γερμανική σημαία.

«Δύο έθνη – Μία φύση» είναι το όνομα του προγράμματος της συνάντησης  νέων που πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στους μαθητές του 2ου Γυμνασίου της Φλώρινας και του γερμανικού σχολείου Riehlschule του Biebrich. Το πρόγραμμα υλοποιείται ήδη από το 2013 δίνοντας στους μαθητές την ευκαιρία να αποκτήσουν νέες εμπειρίες.

Είκοσι μαθητές από τη Γερμανία θα επισκεφτούν την πόλη της Φλώρινας

Είκοσι μαθητές από τη Φλώρινα επισκέφτηκαν για έξι μέρες το Wiesbaden. Τώρα, είκοσι μαθητές από τη Γερμανία θα ανταποδώσουν την επίσκεψη και όπως μας διηγούνται, ανυπομονούν να κάνουν καινούριες γνωριμίες και να γνωρίσουν έναν άλλο πολιτισμό. Αρχικά οι μαθητές των δύο σχολείων ήρθαν σε επαφή μέσω του Skype για να γνωριστούν καλύτερα. Η πρώτη αυτή «ηλεκτρονική» επαφή, οδήγησε στην εγκάρδια υποδοχή των Ελλήνων μαθητών από τους μαθητές του Wiesbaden.

Την οργάνωση της δράσης αναλαμβάνουν τόσο το γραφείο κοινωνικών θεμάτων όσο και οι ίδιοι οι μαθητές, ενώ η ανταλλαγή χρηματοδοτείται από τα πρόγραμμα Erasmus+ και «Νέοι εν δράση».

Στο δημαρχείο τους υποδέχτηκε ο επικεφαλής επί των κοινωνικών θεμάτων Christoph Manjura. Στο καλωσόρισμα του ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η συνάντηση αυτή είναι από τα ωραιότερα καθήκοντα στην υπηρεσία μου».

Την Κυριακή, οι μαθητές από 13 έως 15 χρόνων επισκέφτηκαν στο παγοδρόμιο του Wiesbaden. Για πολλούς από τους Έλληνες μαθητές ήταν η πρώτη επαφή με το πατινάζ αλλά τα κατάφεραν πολύ καλά, χάρη στη βοήθεια των Γερμανών παρτενέρ τους! Έτσι, παρότι τα κυρίως θέματα της ανταλλαγής μαθητών αποτελούν το  περιβάλλον, η φύση και το κλίμα ταυτόχρονα οι μαθητές γνωρίζοντας έναν άλλον πολιτισμό, αποκτούν ικανότητες, τονώνουν την αυτοπεποίθηση τους και δημιουργούν σχέσεις ειλικρίνειας.

Οι μαθητές του Riehlschule προετοιμάζονται ήδη από το σχολικό έτος 2016-2017 για την συνάντηση αυτή, συμμετέχοντας σε τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας που θα συνεχιστούν και κατά το τρέχον σχολικό έτος.

Διαβάστε το πρωτότυπο δημοσίευμα

Share and Enjoy !
Shares