6η Πανελλήνια συνάντηση σχολικών χορωδιών (Καρδίτσα)


άκουσε το άρθρο

Καρδίτσα 2/4/2013

Θέμα: «6η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών από τις 7 Μαρτίου έως 15 Μαρτίου 2014 στην Καρδίτσα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας και Β/βαθμιας Περιφερειακής Εκπαίδευσης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αγαπητή κ. Βόντσα,
μετά τη μεγάλη επιτυχία της 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών η εκδήλωση έχει πλέον καθιερωθεί ως η εγκυρότερη και μοναδική σχολική διοργάνωση που αφορά τις Χορωδίες της Α/βαθμιας και Β/βαθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας αποφάσισε στα πλαίσια του 32ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ να πραγματοποιηθεί η 6η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών από τις 7 Μαρτίου έως 15 Μαρτίου 2014 στην Καρδίτσα, όπως πάντα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Α/θμιας και Β/βαθμιας Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
Αγαπητή κ. Βόντσα,
Σας παρακαλώ ιδιαίτερα να ενημερωθούν το συντομότερο οι διευθυντές των σχολείων της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειάς σας, ώστε να πληροφορήσουν τους καθηγητές Μουσικής των Σχολείων, αν επιθυμούν να λάβουν μέρος με τις χορωδίες τους στην 6η Πανελλήνια Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών.
Επειδή λήγουν οι δηλώσεις συμμετοχής 30 Ιουνίου 2013 θα πρέπει να έλθουν σε επικοινωνία μαζί μας έγκαιρα προκειμένου να είναι εμπρόθεσμες .
Στην 6η Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών μπορούν να λάβουν μέρος σχολικές χορωδίες (παιδικές-νεανικές-μεικτές) από σχολικές μονάδες, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Οι καλύτερες σχολικές Χορωδίες θα βραβευθούν με την συμμετοχή τους σε Διεθνή Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς του εξωτερικού.
Πέρυσι, η Χορωδία του 5ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι), ήλθε πρώτη στον 7ο Πανευρωπαϊκό Mουσικό Διαγωνισμό Νέων στο Castellamare di Stabbia. (Νάπολι – Ιταλία). Επίσης, φέτος επιλεγμένες σχολικές Χορωδίες της 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών θα εμφανιστούν τόσο στην Ιταλία, όσο και στην πόλη του ΝIS (Σερβία), σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του NIS.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Καρδίτσας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και διευθυντών Χορωδίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 32ου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Καρδίτσας, που αποτελεί κορυφαίο μουσικό και πολιτιστικό θεσμό του Νομού Καρδίτσας.
Στην συνάντηση η κάθε χορωδία μπορεί να καλύψει ένα πρόγραμμα από 10-20 λεπτά ελεύθερης επιλογής, κατά προτίμηση δίφωνα ή τρίφωνα τραγούδια με ή χωρίς οργανική συνοδεία.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Τέχνης ως δημιούργημα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, η φωνητική εξάσκηση των μαθητών και η ενθάρρυνση των σχολικών μονάδων στη δημιουργία αξιόλογων Χορωδιών, οι οποίες μπορούν να εκπροσωπούν την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ και Διαγωνισμούς στο εξωτερικό.
Είναι δε γνωστό ότι ο Ελβετός παιδαγωγός Πεσταλότζι θεωρεί την χορωδία ως το αναντικατάστατο μέσο για την ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων διαμέσου της σχολικής εκπαίδευσης.
Επισημαίνεται πως οι Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών είναι κάτι πρωτότυπο, μοναδικό, πολύ όμορφο, με Καλλιτεχνική, Ψυχαγωγική και Επιμορφωτική Χροιά, με πρωταγωνιστές μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων όλης της Χώρας.
Βασική επιδίωξη είναι μέσω της εκδήλωσης η προσέγγιση της μαθητιώσας νεολαίας με την αρχαία ελληνική μουσική, την πολυφωνική μουσική του 15ου – 16ου αιώνα, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Εκατοντάδες μαθητές δουλεύουν εντατικά, συστηματικά και πειθαρχημένα επί μήνες για να προσφέρουν ένα σπουδαίο μουσικό αποτέλεσμα. Η άριστη συνεργασία διευθυντή, Συλλόγου Διδασκόντων και εξειδικευμένου και δυναμικού Καθηγητή Μουσικής δείχνει ότι μπορεί να γίνουν θαύματα στο σχολείο.
Οι Πανελλήνιες Συναντήσεις Σχολικών Χορωδιών αποτελούν μια σημαντική τομή για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό της Ελλάδος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι Χορωδίες, Διευθυντές Σχολείων και οι Καθηγητές Μουσικής μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας για να λάβουν τον Κανονισμό Συμμετοχής της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας και συγκεκριμένα στη διεύθυνση:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Κολοκοτρώνη 38 και Ύδρας Τ.Κ. 43100 Καρδίτσα Τηλ:24410-75440, 24410-42896, Fax:24410-21970,
Ε-mail: nke@otenet.gr

Με τιμή
Ο Διευθυντής

Νίκος Ευθυμιάδης

Share and Enjoy !
Shares