Έκθεση «Η Επανάσταση του ’21 στη Μακεδονία»

Θέμα: «Προγραμματισμός επισκέψεων των σχολικών μονάδων στην έκθεση κειμηλίων “Επανάσταση του ’21 στη Μακεδονία” που θα πραγματοποιηθεί στο Διοικητήριο από 25 Μαρτίου έως 10 Ιουνίου».
Σχετ.: το με αρ. πρ. 2049/20-3-2013 έγγραφο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.
Το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, όπως γνωρίζετε διοργάνωσε εντός του χώρου του Διοικητηρίου, την έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης 1912-1913», η οποία διήρκησε από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013. Κατά το διάστημα αυτό, περισσότεροι από 23.000 πολίτες και μαθητές σχολείων, επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Διοικητήριο και έγιναν κοινωνοί των ιστορικών γεγονότων της εποχής εκείνης που οδήγησαν στην ελευθερία μας.
Εν όψει της μεγάλης εθνικής επετείου, της 25ης Μαρτίου, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης προγραμματίζει σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα να πραγματοποιήσει την έκθεση «Η Επανάσταση του ’21 στη Μακεδονία», εντός του χώρου του Διοικητηρίου. Στόχος της έκθεσης που για πρώτη φορά διοργανώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ιστορίας , η συμμετοχή και ο ρόλος των Ελλήνων της Μακεδονίας κατά τον ένδοξο αγώνα του έθνους το 1821.
Οι μαθητές που θα επισκεφθούν την έκθεση θα έχουν την μοναδική ευκαιρία, μέσα από κειμήλια (Λάβαρο Επανάστασης), προσωπικά αντικείμενα των ηρώων του 1821 (Κολοκοτρώνη, Μπότσαρη, Μακρυγιάννη, Νικηταρά κα), λιθογραφίες εποχής και ελαιογραφίες, να ενημερωθούν για τη συμμετοχή και τις θυσίες των Μακεδόνων στην Επανάσταση του 1821. Η θυσία των γυναικόπαιδων στην Αράπιτσα, ο διωγμός των Ελλήνων της Θεσσαλονίκης και οι ήρωες όπως ο Εμμανουήλ Παπάς, ο καπετάν Χάψας, ο Γεώργιος Φαρμάκης Ολύμπιος, και χιλιάδες Μακεδόνες, που αγωνίστηκαν στη Μακεδονία ή συντάχθηκαν με τους εξεγερμένους Έλληνες της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος, αποτελούν σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 2013.

1821
Καθώς, ένα από τα βασικά κριτήρια διοργάνωσης της έκθεσης αποτέλεσε ο εκπαιδευτικός της χαρακτήρας, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε και να παραχωρήσετε άδεια ανάρτησης σχετικής αφίσας για την προβολή της έκθεσης στα σχολεία της αρμοδιότητά σας. Τα σχολεία τα οποία επιθυμούν να επισκεφθούν την έκθεση, μπορούν οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί να απευθύνονται στα στελέχη του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης:
Ιωσηφίδη Ηλία-τηλέφωνο επικοινωνίας 2310379168
Λιαδάκη Νίκο-τηλέφωνο επικοινωνίας 2310379530
Παναγιωτίδου Δήμητρα- τηλέφωνο επικοινωνίας 2310379332
προκειμένου να προγραμματίζουν τις ώρες επισκέψεων και την ξενάγηση τους.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δρ. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΟΝΤΣΑ

Μετάβαση στο περιεχόμενο