Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2014 – Έκθεση στο Μουσείο Φλώρινας με θέμα «Έρωτες και άλλα φτερωτά»

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Στο πλαίσιο της φετινής επετείου το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ΚΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΚΘ’ Ε.Π.Κ.Α.) οργανώνουν την έκθεση «Έρωτες και άλλα φτερωτά» που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 14 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας.
Στις ελληνικές κοσμογονίες ο Έρως ήταν μια από τις αρχέγονες δημιουργικές δυνάμεις του κόσμου που δεν γεννήθηκε από κανέναν, αλλά με τη δράση του έδωσε μορφή στο χάος και έκανε τα έμβια όντα να ενώνονται και να γεννούν. Ο Έρωτας πίστευαν ότι ήταν γιος του Άρη και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Αφροδίτης ή του Ουρανού και της Γης. Ακόλουθος της Αφροδίτης μαζί με τον Ίμερο, τον Πόθο και την Πειθώ, έστρεφε τα βέλη του στους ανθρώπους, τους ενέπνεε ερωτικό πόθο και τους έκανε να ζευγαρώνουν. Ήταν ακαταμάχητος, «λυσιμελής», «τύραννος θεών τε και ανθρώπων», άτακτος και σκανδαλιάρης, έχοντας τη μορφή του μικρού φτερωτού γυμνού αγοριού οπλισμένου με τόξο. Με αυτή τη μορφή ο Έρωτας διέτρεξε όλη την ιστορία της τέχνης από την αρχαιότητα ως και σήμερα.
Ο φτερωτός θεός μοιραζόταν τους αιθέρες με άλλες φτερωτές οντότητες·νίκες, αγγελιαφόροι των θεών, όπως ο Ερμής και η Ίρις, φτερωτά άλογα, όπως ο Πήγασος, αλλά και απειλητικά τέρατα, όπως η Μέδουσα και η Σφίγγα, κατοικούσαν τον κόσμο των θνητών και των θεών.
Αυτές οι φτερωτές μορφές με κέντρο τον Έρωτα είναι το θέμα της έκθεσης που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΘ΄ Ε.Π.Κ.Α. με αφορμή τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2014 που αυτό το χρόνο έχει το καθορισμένο από το ICOM θέμα: «Οι συλλογές των μουσείων μας ενώνουν».

Σχολιάστε

Μετάβαση στο περιεχόμενο