«Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως» το 2015


άκουσε το άρθρο

Το 2015 θα εορταστεί το «Διεθνές έτος φωτός και τεχνολογιών με βάση το φως». Στόχος είναι να αναδείξει, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο το φως και οι βασισμένες σε αυτό τεχνολογίες επηρεάζουν κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Στις σχετικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, εντός του 2015, θα συμμετάσχουν 85 χώρες.

Η φετινή χρονιά επελέγη επειδή αποτελεί επέτειο ορισμένων σημαντικών γεγονότων, όπως τα 1.000 χρόνια από την έκδοση ενός σημαντικού μεσαιωνικού έργου οπτικής από τον μουσουλμάνο Ιμπν αλ- Χαϊθάμ (ή Αλχάζεν) και τα 200 χρόνια από τη δημοσίευση της εργασίας- ορόσημο του Φρεσνέλ για την κυματική φύση του φωτός.

Επίσης, συμπληρώθηκαν 150 χρόνια από την καθοριστική εργασία του Μάξγουελ για τον ηλεκτρομαγνητισμό, η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις σύγχρονες τεχνολογίες από τα λέιζερ και τη φωτονική έως τα κινητά τηλέφωνα, αλλά και τα 100 χρόνια από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, που ενσωμάτωσε την ταχύτητα του φωτός ως ουσιαστική παράμετρο για την περιγραφή του χωροχρόνου.

Το Διεθνές έτος φωτός θα περιλαμβάνει μία σειρά εκατοντάδων εκδηλώσεων ανά τον κόσμο, που θα φέρουν κοντά επιστήμονες, από αστρονόμους και φυσικούς έως γιατρούς και βιολόγους, αλλά και μηχανικούς και καλλιτέχνες, με κεντρικό στόχο να προβληθεί η σημασία του φωτός και των οπτικών τεχνολογιών για την κοινωνία.

Η επίσημη έναρξη θα γίνει εντός του μήνα με μεγάλη επίσημη εκδήλωση στο Παρίσι, την έδρα της UNESCO, όπου θα παραβρεθούν πολλοί φυσικοί και νομπελίστες.

Πηγή : Εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας «Το Βήμα»

Share and Enjoy !
Shares