Υπολογισμός δεκαετούς υποχρεωτικής παραμονής υπαλλήλου σε προβληματική περιοχή λόγω επιδότησης κατοικίας Λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος από την τοποθέτηση, μετάθεση ή μετάταξη του στην ίδια προβληματική περιοχή


άκουσε το άρθρο

Εγκύκλιος ΔΙΔΑΔ/Φ.40/617/οικ.39684/30-10-2018 (ΑΔΑ: Ω0ΘΜ465ΧΘΨ-ΔΔΘ) του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 παρ. 4του ν. 1943/1991 (Α’ 50) «Σε υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου που τοποθετούνται σε υπηρεσία προβληματικής περιοχής ή μετατίθενται ή μετατάσσονται από υπηρεσία μη προβληματικής περιοχής σε υπηρεσία προβληματικής περιοχής ή από υπηρεσία προβληματικής περιοχής σε υπηρεσία άλλης προβληματικής περιοχής, εφόσον, μετά από πενταετή παραμονή, δηλώσουν ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για μια ακόμα δεκαετία και προβούν στην αγορά κατοικίας ή σε ανέγερση κατοικίας επί ιδιόκτητου οικοπέδου στην περιοχή αυτή, καταβάλλεται το 40% της αξίας της κατοικίας ή της αξίας του κτίσματος σε περίπτωση ανέγερσης… Σε περίπτωση που από υπαιτιότητα των υπαλλήλων δεν τηρηθεί η δέσμευση της υποχρεωτικής παραμονής τους στην προβληματική περιοχή, το ποσό της επιδότησης καταλογίζεται με απόφαση του αρμόδιου διατάκτη και αναζητείται υποχρεωτικώς από την οικεία υπηρεσία ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσόν, πλέον των νόμιμων τόκων…»

Η χορήγηση της προβλεπόμενης από τις ως άνω διατάξεις επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας καταργήθηκε με το αρ. 24 παρ. 2 του ν. 4002/2011.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ν.4456/2017 (Α’ 24), «Κατά την αληθή έννοια της παρ. 4 του άρθρου 64 του ν. 1943/1991 (Α΄ 50), όπως ίσχυσε μέχρι την κατάργησή της με την παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4002/2011 (Α΄ 180):

α) Για τον υπολογισμό της δεκαετούς υποχρεωτικής παραμονής του υπαλλήλου στην προβληματική περιοχή συνυπολογίζεται και ο χρόνος της αποχής του από την υπηρεσία, λόγω λήψης άδειας ανατροφής ανήλικων τέκνων. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης του δικαιούχου της επιδότησης, η δήλωση παραμονής επί μία δεκαετία αφορά το συνολικό χρόνο από την τοποθέτηση, μετάθεση ή μετάταξή του στην ίδια προβληματική περιοχή και δεν λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος παραμονής από τη λήψη της επιδότησης, εφόσον κατά την αποχώρηση του υπαλλήλου αυτός έχει ήδη συμπληρωμένη την αθροιστικά υπολογιζόμενη χρονική διάρκεια της δεκαετίας στην ίδια περιοχή και

β) αν από υπαιτιότητα των υπαλλήλων δεν τηρηθεί η δέσμευση της υποχρεωτικής παραμονής τους στην προβληματική περιοχή επί μία συνολική δεκαετία, όπως ορίζεται ανωτέρω, το ποσό της επιδότησης καταλογίζεται, με απόφαση του αρμόδιου διατάκτη, και αναζητείται υποχρεωτικώς, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσόν, πλέον τόκων και εξόδων. Ως υπαιτιότητα νοείται η εκ δόλου ή βαρείας αμέλειας του υπαλλήλου παράβαση των όρων και προϋποθέσεων του νόμου ή η αποχώρηση από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο ή εγκατάλειψη της υπηρεσίας, πριν από τη συμπλήρωση του συνολικού χρόνου της δεκαετίας».

Με την ως άνω πράγματι ερμηνευτική διάταξη ερμηνεύεται προγενέστερος νόμος στον οποίο αποδίδεται ένα συγκεκριμένο νόημα (το αληθές) το οποίο δεν προκύπτει αμέσως από αυτόν.

Η ουσιαστική ισχύς του πράγματι ερμηνευτικού νόμου ανατρέχει στον χρόνο της ουσιαστικής ισχύος του ερμηνευόμενου.

Κατόπιν των ανωτέρω, για τον υπολογισμό της δεκαετούς υποχρεωτικής παραμονής του υπαλλήλου στην προβληματική περιοχή, λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός χρόνος από την τοποθέτηση, μετάθεση ή μετάταξη του στην ίδια προβληματική περιοχή.

{………}

Διαβάστε την εγκύκλιο

Share and Enjoy !
Shares