Καθορισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μαθητές – αθλητές δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 95 του ν. 4547/2018


άκουσε το άρθρο

Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΑ/479080/19559/10699/1-10-2018 (ΦΕΚ 4427/Β/5-10-2018) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Καθορίζουμε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 95 του ν. 4547/2018, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι αθλητές – μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων ή υποχρεώσεων προετοιμασίας, ως εξής:

Α) Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μαθητές – αθλητές δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους λόγω συμμετοχής σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις κατά τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α και β της παρ. 46 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141/Α/10-6-2003) το οποίο αντικαταστάθηκε από το άρθρο 95 του ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102/Α/12-6-2018), ή λόγω συμμετοχής σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες, αποδεικνύεται με βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας με επισυναπτόμενα τα φύλλα αγώνων.

Β) Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μαθητές – αθλητές δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους λόγω συμμετοχής σε προπονητική προετοιμασία αποδεικνύεται με βεβαίωση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, στην οποία θα αναφέρεται με απόλυτη σαφήνεια και πλήρη αιτιολόγηση ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας.

{……}

Διαβάστε την απόφαση σε ΦΕΚ


Τι αναφέρει το άρθρο 95 του ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102/Α/12-6-2018) που αντικατέστησε την παρ. 46 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 (ΦΕΚ 141/Α/10-6-2003):

«46. α) Η φοίτηση των μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι ως αθλητές μέλη των ελληνικών εθνικών ομάδων συμμετέχουν σε αθλητικές υποχρεώσεις προετοιμασίας ή συμμετοχής σε ολυμπιακούς, παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς, βαλκανικούς, μεσογειακούς αγώνες ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες, στις οποίες είναι μέλη, υπερέβησαν το προβλεπόμενο, δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, όριο απουσιών, θεωρείται επαρκής, ακόμη και αν, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) ωρών, πραγματοποιήσουν μέχρι και εκατόν σαράντα (140) επιπλέον ώρες απουσίας.

β) Η φοίτηση των μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι οποίοι ως αθλητές συμμετέχουν σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες ή διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική ομοσπονδία, αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υπερέβησαν το προβλεπόμενο όριο, δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, απουσιών, θεωρείται επαρκής, ακόμη και αν, πέραν του προβλεπόμενου ορίου των εκατόν δεκατεσσάρων (114) ωρών πραγματοποιήσουν μέχρι και εβδομήντα (70) επιπλέον ώρες απουσίας.

Οι επιπλέον απουσίες των δικαιολογημένων και αδικαιολόγητων, που προβλέπονται στα εδάφια α΄ και β΄ της παρούσας παραγράφου, δεν προσμετρούνται, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, εφόσον οφείλονται, αποδεδειγμένα, στις αθλητικές τους υποχρεώσεις προετοιμασίας ή αγωνιστικές. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, με τα οποία αποδεικνύεται το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι μαθητές-αθλητές των ανωτέρω περιπτώσεων δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους.

γ) Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μαθητών αθλητών, οι οποίοι συμμετέχουν σε προετοιμασία και διεθνείς αγώνες υψηλού επιπέδου των περιπτώσεων α΄ και β΄, μπορούν, προκειμένου να καλύψουν το απαιτούμενο όριο για την υποχρεωτική τους φοίτηση, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, να λαμβάνουν ειδική διδακτική στήριξη, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο οποίος καθορίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην ίδια απόφαση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται οι λειτουργικές δαπάνες και ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Share and Enjoy !
Shares