«Εθελοντισμός και Δικαιώματα του Παιδιού» Ένας πρακτικός οδηγός για την προσφορά εθελοντικών υπηρεσιών σε παιδιά


άκουσε το άρθρο

Παρουσίαση του οδηγού «Εθελοντισμός και Δικαιώματα του Παιδιού»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 27 χρόνων από την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ο Συνήγορος του Πολίτη παρουσιάζει τον πρακτικό Οδηγό για την προσφορά εθελοντικών υπηρεσιών σε παιδιά, σε ειδική εκδήλωση τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, 10.00-13.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο).

Ο Οδηγός “Εθελοντισμός και Δικαιώματα του Παιδιού” είναι προϊόν πολύχρονης δράσης και ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων δημοσίων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που παρέχουν εθελοντικές υπηρεσίες σε παιδιά, με στόχο τον σχεδιασμό εργαλείων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη δεοντολογία που απορρέει από αυτήν. Διαβάστε περισσότερα για το ιστορικό της δημιουργίας του Οδηγού εδώ.

Στον Οδηγό καταγράφονται με σύντομο και εύχρηστο τρόπο:

  • βασικές διαδικασίες, αρχές και κανόνες που αφορούν στη διαχείριση της προσφοράς εθελοντικών υπηρεσιών (πχ αναζήτηση, προσέλκυση και επιλογή εθελοντών, υποχρεώσεις φορέα και εθελοντή, εκπαίδευση και εποπτεία)
  • πεδία εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού
  • θετικές και αρνητικές εμπειρίες που μπορούν  να χρησιμεύσουν ως παραδειγματα προς μίμηση ή προς αποφυγή
  • εργαλεία ελέγχου, προγραμματισμού και αυτοαξιολόγησης, προτάσεις και ιδέες προς αξιοποίηση
  • βιβλιογραφικές παραπομπές.

Σε μια περίοδο που αναπτύσσονται πολλές και διαφορετικές εθελοντικές δράσεις για τα παιδιά, ο Συνήγορος του Παιδιού επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να γίνεται κατάλληλη επιλογή, εκπαίδευση και εποπτεία των εθελοντών. Είναι ανάγκη επίσης τα στελέχη των οργανώσεων να καθιστούν ξεκάθαρη τη δεοντολογία προσφοράς εθελοντικού έργου και να αποφεύγονται πρακτικές που μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο τα ίδια τα παιδιά και τα δικαιώματά τους.

Πηγή : http://www.0-18.gr/gia-megaloys/ethelontismos-kai-dikaiomata-toy-paidioy

Share and Enjoy !
Shares